Schuim of vloeibare zeep, wat is beter?

by Joost | Last Updated: mei 10, 2020

Schuimzepen vervangen in toenemende mate traditionele vloeibare zepen in ziekenhuizen, verpleeghuizen, scholen, de voedingsindustrie en andere openbare ruimtes, maar de trend kan een risico met zich meebrengen, suggereert een nieuwe studie.

Schuimzepen zijn mogelijk niet zo effectief als vloeibare zepen bij het elimineren van bacteriën die tot infectie kunnen leiden, zeggen de auteurs.

Schuimende zeep of vloeibare welke is beter

“In deze pilotstudie, toen standaard handenwastechnieken werden gebruikt – natte handen wassen met één pomp schuimzeep gedurende zes seconden en drogen met een papieren handdoek gedurende vier seconden – was de schuimzeep niet zo effectief als de vloeibare zeep om de handbacteriële belasting”, vertelde Dr. Ozlem Equils van de UCLA School of Medicine en de Miora Educational Foundation in Encino, Californië.

Equils en collega’s testten twee veelvoorkomende merken schuim- en vloeibare zeep op basis van wasmiddelen die je in de supermarkt kunt kopen.

Waarom schuim minder effectief is

Wanneer vrijwilligers met schuimzeep wasten, ging het gemiddelde aantal bacteriekolonies per hand van 3,6 naar 2,6, op een schaal van 1 tot 4 – een verschil dat ook toeval had kunnen zijn.

Met vloeibare zeep ging het aantal kolonies van 3,8 naar 1,2 – wat wel een statistisch significante daling is.

Elke groep had vijf gezonde proefpersonen. Er werden nog twee sets experimenten uitgevoerd met extra vrijwilligers en dat leverde vergelijkbare resultaten op.

Het onderzoeksteam suggereert dat schuimzeep minder effectief is dan vloeibare zeep omdat het als schuim uit de pomp komt, terwijl het schuim van vloeibare zeep wordt opgebouwd tijdens het wassen van de handen.

Ook is de hoeveelheid zeep in schuim duidelijk minder in een enkele pomp dan in de vloeibare tegenhanger.

Maar anderen zeggen dat, omdat de studie maar kleinschalig was, er robuuster onderzoek nodig is om de bevindingen te bevestigen.

Voor huishoudelijk gebruik maakt het misschien niet uit of er schuim of vloeibare zeep wordt gebruikt, omdat het reinigen van de handen het belangrijkste doel is om ze te wassen.

Anders zou je eigenlijk ook specifieke antimicrobiële zepen moeten aanschaffen.

Het meest effectieve tegen bacteriën zijn handwrijvingen of gels op alcoholbasis. Daarom worden ze gebruikt in de gezondheidszorg.

Het tweede meest effectieve type product zijn antimicrobiële zepen, op de voet gevolgd door gewone zepen.