Hoe kan ik een zeepdispenser inbouwen? Stap voor stap tips

by Joost | Last Updated: mei 27, 2020

In de gemiddelde Nederlandse keuken wordt aardig geleefd. Een vol aanrecht is dan ook geen uitzondering. Voor net dat beetje extra overzicht en luxe, is een ingebouwde zeepdispenser een goede keuze.

De aanschaf van een ingebouwde zeepdispenser maakt plastic zeeppompjes overbodig.

Het schoonmaken wordt ook een stuk makkelijker; de zeepdispenser neemt minimale ruimte in beslag en bevordert tevens een hygiënische omgeving doordat het reservoir onder het aanrecht verborgen zit.

Ook in andere ruimtes is een zodanige zeepdispenser een goed en modern alternatief.

Ingebouwde zeepdispenser in de muur

Er zijn veel verschillende soorten, maten en kleuren zeepdispensers, waardoor er altijd wel een te vinden is die past bij de kraan en/of de stijl van de ruimte; het oog wil ook wat.

Soms is er ook de optie om bij de aanschaf van een kraan een bijpassende elektrische zeepdispenser te kiezen.

Een ingebouwde zeepdispenser is een mooie upgrade voor je keuken. Het inbouwen van een zodanig systeem hoeft echter niet moeilijk te zijn. Vaak zit er al een hiervoor bestemd gat in het aanrechtblad of eventueel in de gootsteen zelf.

Indien dit niet het geval is, is het altijd mogelijk zelf een gat te maken dat bestemd is voor deze zeepdispenser.

We gaan er bij de volgende uitleg vanuit dat er al een hiervoor bestemd gat aanwezig is in het aanrechtblad.

Het inbouwen van een zeepdispenser

De zeepdispenser wordt vaak geleverd met een – plastic – fles en een pompje zelf. De fles, waar tevens de vloeistof in moet, komt uiteindelijk onder het aanrecht terecht. Het pompje wordt uiteindelijk op het aanrecht geplaatst. Dit is het enige gedeelte dat nog wel zichtbaar is voor de gebruikers.

Bouw hem in met de waterdichte ring onder het bladVoordat je begint is het slim om het putje van de gootsteen/wastafel te voorzien van een afvoerstop. Dit zorgt ervoor dat eventuele kleine onderdelen die bij de zeepdispenser geleverd worden, niet in de afvoer terecht kunnen komen.

Zorg er tevens voor dat het aanrecht en de gootsteen leeg zijn, en dat ook het kastje waar het reservoir met zeep in komt hangen opgeruimd is, zodat je er straks goed bij kan.

Om te beginnen moeten de onderdelen van elkaar losgekoppeld worden.

De plastic fles heb je nu nog niet nodig, deze wordt pas op het laatst aan het geheel vastgedraaid. Ook de moer die aan de onderkant van het pompje wordt vastgeschroefd kun je vooralsnog aan de kant leggen.

Als eerste ga je het pompmechanisme door het daarvoor bestemde gat in het aanrechtblad steken. Zorg dat het toevoerslangetje van de zeepdispenser al verbonden is met het pompje zelf, voordat je de pomp uiteindelijk met de plastic zeepfles verbindt.

Het mechanisme wordt veelal geleverd met een rubberen ring. Deze ring hoort tussen het pompje en het aanrechtblad te zitten. Dit zorgt ervoor dat de ruimte goed wordt afgedicht, wat ook het lekken van water tegengaat.

Mocht een zodanige ring er niet bijgeleverd zijn is het altijd mogelijk met (bijvoorbeeld) een kitrand alsnog het lekken van water tegen te gaan.

Hier is Benjamin Sahlstrom met hoe je er eentje inbouwt in je aanrecht:

De juiste inbouw zeeppomp kiezen

Allereerst moet je uiteraard kiezen waar je dispenser komt te staan, óf te hangen. Met name moet je kijken naar:

  1. komt het tuutje hoog genoeg boven het aanrecht uit om mijn handen onder te kunnen doen?
  2. steekt het tuutje ver genoeg uit van de wasbak/ achterwand om comfortabel zeep te kunnen tappen
  3. is er aan de achterkant van de wasbak/ achterwand voldoende ruimte voor het reservoir van dit model?

Hier zijn een aantal van je opties:

Model inbouw zeeppomp Afbeeldingen
Zeeppomp voor in de wasbak: Mizzo Vardo

Mizzo zeeppomp Vardo RVS beste zeeppompje

(bekijk meer afbeeldingen)

Retro bronzen zeepdispenser: Mizzo Mator

Mizzo inbouw zeepdispenser retro

(bekijk meer afbeeldingen)

Inbouw zeepdispenser voor de achterwand: Wagner EWAR

Inbouw zeepdispenser voor de achterwand

(bekijk meer afbeeldingen)

Zeeppomp kraan: Wagner EWAR WP190

Zeeppomp inbouw kraan

(bekijk meer afbeeldingen)

 

De volgende stappen van het inbouwen

Zo ziet de zeepdispenser er ingebouwd uitJe gaat nu vanaf de onderkant van het aanrechtblad de dispenser vastschroeven aan het aanrechtblad. Dit gaat vaak met een bevestigingsmoer die je met je hand vast kunt draaien.

Het gat in het aanrechtblad is vaak wat groter dan het pompje zelf, dus het is van belang dat je, voor het vastschroeven, zelf controleert of de zeeppomp zich op de juiste plek bevindt.

Houdt de zeeppomp vast terwijl je hem aan de onderkant vastschroeft, zodat deze niet verschuift. Eventueel kun je met een steeksleutel de moer nog iets steviger aandraaien.

Het pompje zit als het goed is nu vast op het aanrechtblad. Nu kun je de zeepfles erbij pakken en deze aan de onderkant vastdraaien aan het geheel. Hier heb je verder geen gereedschap voor nodig.

Zodra de fles vastzit aan het geheel is de zeeppomp klaar voor gebruik. Nog wel even zorgen dat er vloeistof inzit natuurlijk!

Bijvullen van de zeepdispenser

Soms is het genoeg om voor het bijvullen van het (zeep)reservoir alleen de bovenkant van het zeeppompje te verwijderen. Zo kun je dus van bovenaf de zeep bijvullen en is het niet meer nodig in een keukenkastje te kruipen om je zeepdispenser van nieuwe zeep te voorzien.

Naast dat het heel gemakkelijk is om gebruik te maken van navulverpakkingen, help je op deze manier ook nog eens het milieu een handje mee, doordat de hoeveelheid plastic afval hierdoor beperkt blijft.

Mijn favoriete zeep voor het bijvullen is deze van Savon de Marseille met een heerlijke geur:

Twee flessen navul zeep van Marseille

(bekijk meer geuren)

Lees ook: dit zijn de beste zeeppompjes voor jouw keuken of badkamer