Hoe bouw je een zeeppompje in je aanrechtblad? Stap voor stap

by Joost | Last Updated: oktober 1, 2020

Een zeeppomp is de perfecte manier om zeep te doseren, en is handig in iedere ruimte waar een wasbak staat: in de keuken, badkamer en misschien toilet.

Tegenwoordig is een zeeppomp niet alleen maar functioneel, maar ook meteen een eyecatcher waar je ‘m ook neerzet.

En dan vooral als je gaat voor een inbouw zeeppomp.

Bouw een zeep pompje in je aanrechtblad

Als jij iemand bent die niet houdt van losse spullen op het aanrecht, dan is een inbouw zeeppomp dé oplossing voor jou.

Het reservoir gedeelte van de pomp wordt dan ingebouwd en keurig weggewerkt zodat je deze niet meer ziet. Op deze manier bespaar je ruimte en oogt het ook nog eens ontzettend elegant.

Een inbouw zeeppompje is wellicht niet de goedkoopste optie voor een zeeppomp, maar wel degelijk de mooiste én meest hygiënische optie!

In dit artikel zullen we onze favoriete zeeppompjes die je inbouwt bespreken.

Ook zullen we je uitleggen waar je precies op moet letten bij een inbouw zeeppomp en jou stap voor stap begeleiden wanneer je een zeeppompje in je aanrechtblad gaat bouwen.

Welke inbouw zeeppompjes zijn de beste?

Een ingebouwde zeeppomp neemt weinig ruimte in beslag en zal meehelpen aan een hygiënischere omgeving omdat het reservoir verborgen zit.

De zeeppomp zal er ook voor zorgen dat het schoonmaken wordt vergemakkelijkt.

Er een heleboel verschillende soorten zeeppompen verkrijgbaar, maar niet allemaal zijn ze geschikt voor inbouw. Let daar dus op bij het uitzoeken.

Er is er altijd wel eentje die past bij jouw smaak en de stijl van je interieur. Ga voor een inbouw zeeppompje die perfect past bij het design en de kleur van je kraan.

Inbouw zeeppompjes vind je vooral terug bij luxe merken, zoals Grohe. Voordat je een inbouw zeeppomp koopt, moet je rekening houden met de maten van je aanrechtblad.

Er zijn een heleboel verschillende soorten zeeppompjes verkrijgbaar, de ene duurder dan de ander.

We noemen een aantal van deze inbouw zeeppompjes die volgens ons een uitstekende keuze kunnen zijn.

 1. Wagner-EWAR WP190 verchroomde inbouw zeepdispenser
 2. GROHE Cosmopolitan Zeepdispenser
 3. Mizzo Zeeppomp Keuken Travu Chroom

De Wagner Ewar WP190 is een verchroomde zeepdispenser die te monteren is in een wastafelblad of werkblad. Het is een laag model en geschikt voor 500 ml vloeibare zeep.

De GROHE Cosmopolitan inbouw zeepdispenser is modern, elegant, praktisch én duurzaam.

Je kunt deze zeepdispenser krijgen in twee varianten: met een chromen afwerking of een supersteel afwerking. Afhankelijk van de kraan (en de algehele stijl van de keuken) zal het ene type beter passen dan de ander.

Wat de Mizzo inbouw zeeppomp betreft, is de flacon inhoud 300 ml en de afwerking is van (blinkend) chroom.

Zoals je vast al hebt gemerkt, is deze optie een stuk goedkoper vergeleken met de Wagner en Grohe zeeppompjes.

Daarnaast heeft de Mizzo ook nog eens diverse positieve reviews ontvangen. Deze optie is volgens ons dan ook zeker het overwegen waard!

Een inbouw zeeppomp is, behalve in het aanrechtblad, ook handig in andere ruimtes zoals de badkamer of toilet.

Het is een praktisch en uiterst modern alternatief voor de ‘gewone’ zeeppompjes.

Waar moet je op letten bij het kopen van een inbouw zeeppomp?

Een zeeppomp wordt over het algemeen geleverd met een plastic fles voor de zeep, en natuurlijk het pompje zelf.

Bij het inbouwen is het de bedoeling dat de fles onder het aanrecht (of de wasbak) terecht komt. Het pompje komt dan boven het aanrechtblad uit.

Dit is dus het enige deel van de zeeppomp dat zichtbaar is, en eigenlijk ook het enige gedeelte wat belangrijk is voor gebruikers.

Waar moet je allemaal op letten bij het inbouwen?

Je moet natuurlijk eerst bepalen waar je zeeppomp komt te staan.

Daarbij moet je rekening houden met het volgende:

 1. Het pompje met tuutje moet hoog genoeg boven het aanrecht uitkomen, zodat men gemakkelijk de handen onder het pompje kan plaatsen en de zeep kan afnemen.
 2. Het pompje met tuutje moet ver genoeg van de wasbak af zitten zodat je op een handige en comfortabele manier zeep kunt pompen.
 3. Aan de achterkant van de wasbak moet voldoende ruimte zijn voor het model zeeppomp dat je hebt uitgekozen.

Weet dus van te voren precies wat voor type aanrecht je hebt en of het zeeppompje dat je op het oog hebt ook daadwerkelijk compatibel is daarmee.

Wat zijn leuke ideeën?

Het leuke aan een inbouw zeepdispenser is dat je deze helemaal kan laten aansluiten op de rest van jouw interieur of stijl.

Heeft jouw keuken of hele huis vooral een moderne uitstraling?

Dan zou je bijvoorbeeld kunnen gaan voor een mooie chromen inbouw zeeppomp. Dit zal de ruimte een luxere uitstraling geven, wat perfect past binnen een modern interieur.

In het geval je meer van een industriële stijl houdt in plaats van modern, dan kun je bijvoorbeeld kiezen voor een zwarte inbouw zeeppomp.

Daarnaast is het mooi om de kraan en de zeeppomp op elkaar af te stemmen, dat maakt het hele plaatje compleet. Ga in het geval van een industriële stijl bijvoorbeeld ook voor een zwarte kraan.

Hoe bouw je een zeeppomp in in je aanrecht?

Een ingebouwde zeeppomp is een moderne upgrade voor je keuken (of natuurlijk badkamer of toilet).

Het inbouwen van een zeeppomp in het aanrechtblad is geen moeilijke klus, omdat er in het aanrechtblad vaak al een gat zit.

Als dit niet het geval is, dan kun je altijd zelf nog voor het gat zorgen om de zeeppomp in te bouwen.

We gaan er nu vanuit dat het gat al aanwezig is en zullen vanuit daar de uitleg stap voor stap geven:

 1. Maak je aanrecht en gootsteen leeg en gebruik een afvoerstop voor het putje van de gootsteen zodat er niks in de afvoer terecht kan komen. Dat zou namelijk erg vervelend zijn. Ook het kastje waar het reservoir met zeep in komt te hangen, moet leeg zijn zodat je gemakkelijk kan werken.
 2. Koppel de onderdelen van elkaar los: de plastic fles en de moer aan de onderkant van het pompje heb je nu even niet nodig en kun je opzij leggen.
 3. Je steekt nu het pompmechanisme door het gat in het aanrechtblad. Het toevoerslangetje van de dispenser moet verbonden zijn met het pompje, voordat je de pomp met de zeepfles verbindt.
 4. Over het algemeen wordt het pompmechanisme met een rubberen ring geleverd. Is dat het geval, dan moet je ervoor zorgen dat die ring tussen het pompje en het aanrechtblad komt. Zo wordt lekken van water voorkomen. Indien de ring er niet bij zit, kun je altijd nog met een kitrand aan de slag gaan.
 5. Nu is het tijd om vanaf de onderkant van het aanrechtblad de zeeppomp vast te schroeven aan het aanrechtblad. Dit doe je met een bevestigingsmoer, gewoon met je hand. Omdat het gat in het blad in de meeste gevallen groter is dan het pompje, is het belangrijk om voor het vastschroeven te checken of de zeeppomp op de juiste plek zit.
 6. Heb je de juiste positie gevonden, schroef de pomp dan aan de onderkant vast en houd daarbij de zeeppomp vast zodat deze niet van positie verandert. Als je dat nodig vindt, kun je de moer wat beter aandraaien met behulp van een steeksleutel.
 7. Nu is het tijd om de zeepfles aan de onderkant vast te draaien aan het geheel. Dit doe wederom gewoon met je handen.

De pomp is nu klaar om gebruikt te worden! Mits je er natuurlijk vloeistof in hebt gedaan. Zo moeilijk was dat toch niet?!

Vaak hoef je voor het bijvullen van het zeepreservoir alleen de bovenkant van het zeeppompje los te schroeven. Je vult dan het reservoir bij van bovenaf.

Zo hoef je dus niet helemaal in het keukenkastje te klauteren om nieuwe zeep toe te voegen.

Ook niet onbelangrijk: doordat je minder vaak plastic zeepverpakkingen zult kopen, draag je ook nog eens bij aan een beter milieu!

Voor welke soort zeep ga je?

Als je zeeppomp klaar voor gebruik is, moet je gaan nadenken welke zeep je wil gaan gebruiken.

Ga je voor gewone handzeep, foamzeep, desinfecterende zeep of voor garagezeep?

Met gewone handzeep bedoelen we vloeibare crème zeep. Een zeeppomp voor gewone handzeep kun je gemakkelijk navullen omdat deze zeep vaak dikker is qua structuur.

Daarnaast kun je deze ook gemakkelijker van je handen spoelen, waar aan de andere kant wel meer water voor nodig is.

Foamzeep is een zeer geconcentreerde zeep, wat in de handen wel 15 keer meer uitzet. Het goede ervan is dat er minder zeep gebruikt hoeft te worden om de handen schoon te krijgen en dat foamzeep gemakkelijk is weg te spoelen.

Het enige nadeel van foamzeep is dat het dunner is, wat mensen soms het gevoel kan geven dat de handen niet schoon zijn na het wassen.

Garagezeep wordt vaker voor de industrie gebruikt en is vaak dikker en krachtiger. Met deze zeep kun je moeiteloos oliën, vetten, inkt, bitumen etc van je handen wassen.

Het is ook vaak korrelig van structuur, en daarom niet altijd geschikt voor een gewone zeeppomp.